Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Ολίγα περί Χρήματος.

Εισαγωγικά περί Χρήματος & νομίσματος.

   Η λέξη "χρήμα" προέρχεται από το αρχαίο θέμα "χρη-", που σημαίνει το πρέπον, το δέον, το αναγκαίον
Συνεπώς το "χρῆμα" σημαίνει: το χρήσιμον, το αγαθόν, τα αγαθά, το χρηστόν, τα χρηστά …!!!
   Σήμερα φυσικά η έννοια του "αγαθού" έχει σχεδόν εξαλειφθεί παρότι στην ελληνική Γλώσσα μιλάμε για "τα αγαθά"…!  
Δυστυχώς πλέον σήμερα, με την διαφθορά, μιλάμε και αναφερόμαστε στα "αγαθά" σχεδόν μόνο σαν προϊόντα και πράγματα, καθώς τα αγαθά των Ιδεών και των Αρχών έχουν εξαλειφθεί από τους «επικοινωνιολόγους» "πολιτικούς" και "δημοσιογράφους" των "ΜΜΕ" (Μη Μιλάς Εσύ)…!

Τι είναι λοιπόν το χρήμα και τι το νόμισμα;
    Στοχαστικά θα λέγαμε ότι το χρήμα, ως το χρήσιμον και ωφέλιμον, είναι το προϊόν της συνειδήσεως και δράσεως του ανθρώπου, το οποίον τελικά υπαγορεύεται από την εσωτερική παρόρμηση και ανάγκη του Ανθρώπου για δράση· παιχνίδι, εξερεύνηση και δημιουργία !
Αυτή η δράση όταν αναφέρεται στον άλλο, στον ενδιαφερόμενο για την δράση μας, γίνεται σημείον και αναφορά σχέσεώς μας και επομένως συνδράσεώς μας.
Έτσι η αρχική δράση με το επακόλουθό της, αυτό της αμοιβαίας δράσεως, της συνδράσεως, αποκτά μία αξία, μία τιμή, η οποία λόγω των προσωπικών αναγκών και της προσωπικής εκτιμήσεως των πραγμάτων από καθένα χωριστά, παίρνει μία αξία, μία τιμή, που προσδιορίζεται από την υποκειμενική αντίληψη καθενός, η οποία και καθορίζει το δικό του «νομίζω»!
Από αυτό το υποκειμενικό, προσωπικό «νομίζω» των δύο συμβαλλομένων με βάση τη σχέση συνδράσεώς τους παράγεται αυτό που ονομάζουμε και γενικώς ονομάζεται «νόμισμα»..!
   Επομένως άλλο είναι το "χρήμα" και άλλο το "νόμισμα"…!
Και το μεν χρήμα παραπέμπει στο Αγαθόν, κατά την κοσμοθέαση των Σοφών της Ελλάδος, το δε νόμισμα στην σχετική αντίληψη των συμβαλλομένων…!
   Η μη ελληνική αντίληψη, η ξένη προς την χρηστότητα και την αρχή αυτής, το Αγαθόν, ταυτίζει το χρήμα με το νόμισμα και τελικά σήμερα οδηγεί, μέσω της "παγκοσμιοποίησης" (globalization), στον "νόμο της αγοράς" και της απανθρωπίας αυτού, τον οποίο τόσο ξεκάθαρα και παραστατικά παρουσιάζει η ομότιτλος ταινία του Στέφαν Μπριζέ με τον Βίνσεντ Λίντον, σε ένα "μανιφέστο" ανθρωπισμού, σε μία εποποιία του Ανθρώπου, κατά και εναντίον της κτηνωδίας της «ζούγκλας της Would Street (Γουόλ Στριτ) και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», όπως χαρακτηριστικά λέγει ο εξαίρετος, λόγω ήθους και καταρτίσεως, Οικονομολόγος και όντως Δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Κόλμερ!

Σχετικά δες à Συνοπτικώς, Θεωρία περί Πλούτου & Αφθονίας.
http://oikonomiakaipoliteia.blogspot.com/2017/10/blog-post_90.html

Δημήτριος Μαλασπίνας
Καθηγητής Φυσικῶν Ἐπιστημῶν - Φυσικός.
e-mail:  demal.ant@gmail.com
© Copyright Ἱστολογίου Οἰκονομία καὶ Πολιτεία.
Δὲν ἐπιτρέπεται οὔτε κἂν ἡ περιορισμένη ἀντιγραφὴ
καὶ χρῆσις τῶν ἄρθρων τοῦ ἱστολογίου αὐτοῦ, παρὰ μόνον
διὰ ἰδιωτικὴν - ἀτομικὴν χρῆσιν, ὑπὸ τὴν ῥητὴν Ὑποχρέωσιν καὶ πάλιν
τοῦ ἐνεργοῦντος, νὰ ἀναφέρῃ τὸν Συγγραφέα,
καθώς καὶ τὴν πηγὴν προελεύσεως, ὡς ὁ νόμος ὁρίζει.
Φυσικὰ ἐννοεῖται πὼς εἶναι Καλὸν νὰ κοινοποιοῦνται τὰ ἄρθρα,
ἐὰν φυσικὰ συμφωνῆτε καὶ θέλετε!
Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω...!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.