Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Ολίγα περί Χρήματος.

Εισαγωγικά περί Χρήματος & νομίσματος.

   Η λέξη "χρήμα" προέρχεται από το αρχαίο θέμα "χρη-", που σημαίνει το πρέπον, το δέον, το αναγκαίον
Συνεπώς το "χρῆμα" σημαίνει: το χρήσιμον, το αγαθόν, τα αγαθά, το χρηστόν, τα χρηστά …!!!
   Σήμερα φυσικά η έννοια του "αγαθού" έχει σχεδόν εξαλειφθεί παρότι στην ελληνική Γλώσσα μιλάμε για "τα αγαθά"…!  
Δυστυχώς πλέον σήμερα, με την διαφθορά, μιλάμε και αναφερόμαστε στα "αγαθά" σχεδόν μόνο σαν προϊόντα και πράγματα, καθώς τα αγαθά των Ιδεών και των Αρχών έχουν εξαλειφθεί από τους «επικοινωνιολόγους» "πολιτικούς" και "δημοσιογράφους" των "ΜΜΕ" (Μη Μιλάς Εσύ)…!

Τι είναι λοιπόν το χρήμα και τι το νόμισμα;
    Στοχαστικά θα λέγαμε ότι το χρήμα, ως το χρήσιμον και ωφέλιμον, είναι το προϊόν της συνειδήσεως και δράσεως του ανθρώπου, το οποίον τελικά υπαγορεύεται από την εσωτερική παρόρμηση και ανάγκη του Ανθρώπου για δράση· παιχνίδι, εξερεύνηση και δημιουργία !
Αυτή η δράση όταν αναφέρεται στον άλλο, στον ενδιαφερόμενο για την δράση μας, γίνεται σημείον και αναφορά σχέσεώς μας και επομένως συνδράσεώς μας.
Έτσι η αρχική δράση με το επακόλουθό της, αυτό της αμοιβαίας δράσεως, της συνδράσεως, αποκτά μία αξία, μία τιμή, η οποία λόγω των προσωπικών αναγκών και της προσωπικής εκτιμήσεως των πραγμάτων από καθένα χωριστά, παίρνει μία αξία, μία τιμή, που προσδιορίζεται από την υποκειμενική αντίληψη καθενός, η οποία και καθορίζει το δικό του «νομίζω»!
Από αυτό το υποκειμενικό, προσωπικό «νομίζω» των δύο συμβαλλομένων με βάση τη σχέση συνδράσεώς τους παράγεται αυτό που ονομάζουμε και γενικώς ονομάζεται «νόμισμα»..!
   Επομένως άλλο είναι το "χρήμα" και άλλο το "νόμισμα"…!
Και το μεν χρήμα παραπέμπει στο Αγαθόν, κατά την κοσμοθέαση των Σοφών της Ελλάδος, το δε νόμισμα στην σχετική αντίληψη των συμβαλλομένων…!
   Η μη ελληνική αντίληψη, η ξένη προς την χρηστότητα και την αρχή αυτής, το Αγαθόν, ταυτίζει το χρήμα με το νόμισμα και τελικά σήμερα οδηγεί, μέσω της "παγκοσμιοποίησης" (globalization), στον "νόμο της αγοράς" και της απανθρωπίας αυτού, τον οποίο τόσο ξεκάθαρα και παραστατικά παρουσιάζει η ομότιτλος ταινία του Στέφαν Μπριζέ με τον Βίνσεντ Λίντον, σε ένα "μανιφέστο" ανθρωπισμού, σε μία εποποιία του Ανθρώπου, κατά και εναντίον της κτηνωδίας της «ζούγκλας της Would Street (Γουόλ Στριτ) και του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος», όπως χαρακτηριστικά λέγει ο εξαίρετος, λόγω ήθους και καταρτίσεως, Οικονομολόγος και όντως Δημοσιογράφος κ. Κωνσταντίνος Κόλμερ!

Σχετικά δες à Συνοπτικώς, Θεωρία περί Πλούτου & Αφθονίας.
http://oikonomiakaipoliteia.blogspot.com/2017/10/blog-post_90.html

Δημήτριος Μαλασπίνας
Καθηγητής Φυσικῶν Ἐπιστημῶν - Φυσικός.
e-mail:  demal.ant@gmail.com
© Copyright Ἱστολογίου Οἰκονομία καὶ Πολιτεία.
Δὲν ἐπιτρέπεται οὔτε κἂν ἡ περιορισμένη ἀντιγραφὴ
καὶ χρῆσις τῶν ἄρθρων τοῦ ἱστολογίου αὐτοῦ, παρὰ μόνον
διὰ ἰδιωτικὴν - ἀτομικὴν χρῆσιν, ὑπὸ τὴν ῥητὴν Ὑποχρέωσιν καὶ πάλιν
τοῦ ἐνεργοῦντος, νὰ ἀναφέρῃ τὸν Συγγραφέα,
καθώς καὶ τὴν πηγὴν προελεύσεως, ὡς ὁ νόμος ὁρίζει.
Φυσικὰ ἐννοεῖται πὼς εἶναι Καλὸν νὰ κοινοποιοῦνται τὰ ἄρθρα,
ἐὰν φυσικὰ συμφωνῆτε καὶ θέλετε!
Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω...!!!

Συνοπτικώς, Θεωρία περί Πλούτου & Αφθονίας.

Τι ακριβώς είναι ο αληθής Πλούτος και
πώς αυτός έχει ως αναπότρεπτο αποτέλεσμα την Αφθονία!

   Κατά την Ελληνική και Χριστική συνειδητότητα ο Πλούτος είναι η αληθής Αγάπη, αποτέλεσμα της "γνώσεως του εαυτού" κατά το Δελφικό (άνθρωπε) «γνῶθι σαὐτόν», όπου ο μεν πλούτος είναι ο πυρήνας της αιτίας της ζωής του καθενός και που στη μεν Μυθολογία των Ελλήνων απεικονίζεται ως ο θεός Πλούτων, στην δε Διδασκαλία του Λόγου επισημαίνεται ως η "αληθής Αγάπη του εαυτού", προϋπόθεση και μέτρον της Αγάπης προς τον άλλο, τον «πλησίον», κατά την προτροπή: «ν’ αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτόν σου»!
   Αυτή είναι η Ηθική και Πνευματική συνάντησις και συντυχία με τον Πλούτο, τον Πλούτωνα, τον πυρήνα της ζωής του όντος Άνθρωπος!
Αυτή είναι που φέρνει φυσικά, φυσιολογικά, νομοτελειακά και αβίαστα, προς την "αφθονία των Αγαθών" σε όλο το φάσμα της ζωής του ανθρώπου, δηλαδή Διανοητικά – πνευματικά Αγαθά, ψυχικά – ηθικά Αγαθά, πρακτικά – υλικά Αγαθά, καθώς η αφθονία αυτή, η κατά την φύσιν του Ανθρώπου, δεν ενέχει φθόνον όπως δηλώνει και δεικνύει η ετυμολογία της ελληνικής λέξεως αφθονία, που είναι σύνθετος λέξις «α-φθονία», συντιθεμένη από το α- "στερητικό" δηλαδή το "μη" και την λέξη "φθόνος".
Συνεπώς η "αφθονία" σημαίνει την παντελή, την πλήρη έλλειψη "φθόνου"….!!!
   Όμως δυστυχώς στις μη κατά φύσιν Κοινωνίες, πονηροί και δόλιοι, οι «κηφήνες με κεντρί» κατά Σωκράτη [1], οι Σφετεριστές της ζωής των αδόλων μεν αλλά αμαθών δε εργαζομένων, επιβάλλουν δόγματα που καθιστούν τους αμαθείς και συνεπώς απονήρευτους και αφελείς εργαζομένους, τους «Δημιουργούς» κατά Σωκράτη, επιρρεπείς στην προπαγάνδα των σκοταδιστών, οι οποίοι έτσι σφετερίζονται την Ζωή των Εργαζομένων, των Δημιουργών, τον κατά φύσιν δηλαδή Πλούτο των Ανθρώπων….(!!)
   Ο πλούτος λοιπόν της Γης πρέπει να κατέχεται από τους αγνούς και Δικαίους, τους "Δημιουργούς", οι οποίοι αληθώς και συγκροτούν την Κοινωνία, καθώς κοινωνούν τα Ωραία, τα Δίκαια και Αγαθά….!!!
   Αυτοί, οι ελεύθεροι φθόνου, είναι οι "πραεῖς" για τους οποίους ο Χριστός είπε: «καλότυχοι – ευδαίμονες είναι οι πράοι (οι ηθικώς και πνευματικώς ήρεμοι) καθώς αυτοί θα κληρονομήσουν την γην (δηλαδή το πεδίον στο οποίο δρουν, εκδιπλώνονται και αποτυπώνονται οι δημιουργικές δυνάμεις)»!!!  [2]
   
Περί πλούτου δες à Πλούτος & Αφθονία!
Δημήτριος Μαλασπίνας
Καθηγητής Φυσικών Επιστημών - Φυσικός.
e-mail:  demal.ant@gmail.com
© Copyright Ἱστολογίου Οἰκονομία καὶ Πολιτεία.
Δὲν ἐπιτρέπεται οὔτε κἂν ἡ περιορισμένη ἀντιγραφὴ
καὶ χρῆσις τῶν ἄρθρων τοῦ ἱστολογίου αὐτοῦ, παρὰ μόνον
διὰ ἰδιωτικὴν - ἀτομικὴν χρῆσιν, ὑπὸ τὴν ῥητὴν Ὑποχρέωσιν καὶ πάλιν
τοῦ ἐνεργοῦντος, νὰ ἀναφέρῃ τὸν Συγγραφέα,
καθώς καὶ τὴν πηγὴν προελεύσεως, ὡς ὁ νόμος ὁρίζει.
Φυσικὰ ἐννοεῖται πὼς εἶναι Καλὸν νὰ κοινοποιοῦνται τὰ ἄρθρα,
ἐὰν φυσικὰ συμφωνῆτε καὶ θέλετε!
Ε Υ Χ Α Ρ Ι Σ Τ Ω...!!!




[1]   Δες «Πολιτεία» ή «περί Δικαίου Πολιτικός» κατά Πλάτωνα.
[2]   «μακάριοι οἱ πραεῖς, ὅτι αὐτοὶ κληρονομήσουσιν τὴν γῆν» (Ματθ.5.5.)
Ὁ δὲ Eὐριπίδης λέγει:«μακάριος ὅστις νοῦν ἔχων τιμᾷ θεὸν καὶ κέρδος αὐτῷ τοῦτο ποιεῖται μέγα» (Αἰγεύς, 256.)
Το επίθετο «μακάριος -ία –ιον» δηλώνει και σημαίνει τον ευτυχή, τον ευδαίμονα, τον καλότυχο, τον καλοκάγαθο, τον άδολο, τον καλόβουλο …!  Αντιθέτως και εναντίως προς αυτά είναι: ο άσπλαχνος, ο δόλιος, ο ανάλγητος και απάνθρωπος, ο άπονος και κακόψυχος, ο κακότροπος και κακοήθης, ο στυγνός δικτάτορας και σαδιστής, ….
  Η αλήθεια των προτάσεων αυτών, περί «ήρεμης δυνάμεως» επαληθεύεται και βεβαιώνεται από την σύγχρονη Φυσική, την Κβαντομηχανική και την Δυναμική του Χάους.